Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) fidesz (4) Fidesz (2) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) mszp (4) MSZP (2) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.06.14. 11:37 Iránytű Intézet

„Iránytű a magyar politikához” – Az Iránytű Intézet májusi közvélemény-kutatásának eredményei I.

2012-03-09_131706.jpgA közelmúltban alakult Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet ezen elemzés keretében publikálja első közvélemény-kutatásának eredményeit. Adatgyűjtésünk céljaként egyrészt a lakosság körében végzett pártpreferenciák mérését, illetve a választópolgárok álláspontjának aktuális közéleti kérdésekben való megismerését tűztük ki. Kellő mélységben és összefüggéseiben kívánjuk feltárni a választók aktuális társadalmi, gazdasági helyzettel kapcsolatos percepcióját, értékítéletét, véleményét.

 

Felmérésünk szerint a megkérdezettek mindössze harmada ígérné biztosra részvételét egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, további 15% valószínű, hogy elmenne; a továbbiakban őket együttesen tekintjük aktív szavazóknak (48,9%). Közel 22% valószínűleg nem, 28% pedig biztosan kihagyná a most vasárnapi választásokat.

aktív.jpg

A Fidesz-KDNP már nem tudná megismételni a 2010-es átütő, a parlamenti helyek szempontjából bő kétharmadot érő eredményét. A számottevő gyengülés ellenére a kormánypártokra a biztos szavazók 39,7%-a szavazna, ezzel még mindig magasan a legtámogatottabb politikai erőt képezik. Az MSZP és a Jobbik hasonló támogatottsági szinten áll (1,5 százalékpontos különbséget mértünk a szocialisták javára), ez alapján a váltópárti szerepért vívott küzdelem még nem tekinthető lefutottnak. A telefonos adatfelvételek május első felében készültek, tehát akkor, illetve közvetlenül azután, amikor a Jobbikon belüli vélt, vagy valós konfliktusok zajlottak. Ezek alapján elmondható, hogy a radikális párt népszerűségét hosszútávon nem érintették ezek a súrlódások. Mindkét középpárt növelni tudta népszerűségét a 2010-es választáshoz képest, a korábban ígéretesen induló LMP ezzel szemben „beragadt” 7% környékén. A Demokratikus Koalíció 3%-os eredménye miatt nem kerülne be a Parlamentbe egy mostani választáson.

Közvélemény-kutatásunkban kiemelt figyelmet szenteltünk az egyes demográfiai, területi és más típusú jellegzetességek keresésének, illetve az eloszlási vizsgálatoknak. Ezekből azonban a Demokratikus Koalíciót kihagytuk, mivel a túlságosan alacsony elemszám miatt eredményeik objektíven nem értékelhetők.

kor1.jpg

A fenti ábránkon a pártok aktív szavazóinak demográfiai összetételét tüntettük fel, illetve viszonyítási pontként megadtuk az aktív szavazók korcsoportonkénti megoszlását is. A Jobbik és az LMP fiatalos korszerkezete szembeötlő, különösen előbbinél, ahol a választók kétötöde 30 év alatti. A szocialisták szavazótábora meglehetősen idősnek mondható (41%-uk 60 év feletti). A kedvezőtlen korszerkezet ellenére a szocialistáknak kedvez azon mérésünk, miszerint a nyugdíjasok körében igen magas a választói aktivitás, jóval magasabb, mint az aktív keresők, vagy inaktív keresők körében. A Fidesz-KDNP szavazótábora normális eloszlást mutat, bár némileg idősebbek a kormánypártok hívei, de mégis ők állnak legközelebb az országos átlaghoz.

kor2.jpg

A fenti ábrán az aktív szavazók korcsoportok szerinti megoszlását tüntettük fel. Kiemelendő, hogy a Jobbik megelőzi a Fideszt a 24 év alattiak körében, de összességében a 30 év alattiak tekintetében is fej-fej mellett vannak. Az LMP-nél szintén kivehető a fiatalosabb korstruktúra, a szocialistáknál pedig ennek ellenkezője mutatható ki. A biztos szavazók teljes népességben mért megoszlását (40-24-23-7) leginkább a 40-49 éves korosztály adja vissza. A kormánypártok az ötvenesek körében messze a legnépszerűbbek, a szocialisták pedig 60 év felett zárkóznak a Fideszhez.

régió.jpg

Regionális bontásban is érdekes eredményeket kapunk. A Fidesz-KDNP két régióban nem első helyen szerepel, mivel a szocialisták a Közép-Dunántúlon, a Jobbik pedig Észak-Magyarországon előzi meg a kormánypártokat. Az utóbbi eredmény abban a tekintetben is meglepő, hogy a felmérés a párton belül zajlott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei konfliktusok lecsengése után készült. A Jobbik esetében még kiemelendő az a tény, hogy a pártnak nem sikerült megszólítani a közép- és dél-dunántúli szavazókat. Közép-Magyarország hasonlít leginkább az országos arányokra (40-24-23-7). A Demokratikus Koalíció támogatottságát az alacsony minta miatt nem tüntettük fel, de megjegyezzük, hogy a bejutási küszöb felett állnak a közép-magyarországi régióban, ami külön-külön igaz Budapestre, illetve Pest megyére is.

2012-06-05_171127.jpg

A politikából való kiábrándultságot jól jelzi, hogy a 883 válaszadó 37%-a a hat vezető pártelnök közül egyiket sem tartja szimpatikusnak. A szimpátia rangsort Orbán Viktor vezeti, őt a válaszadók 26%-a nevezte meg, mint legrokonszenvesebb vezetőt. A miniszterelnök leginkább a Nyugat-Dunántúlon népszerű, kedveltsége magasabb az idősebb korosztályokban, a nők között és az átlag feletti jövedelműek körében. A második legtöbb „szavazatot” Vona Gábor (14%) kapta, aki a legfiatalabbaknál vezető helyen végzett, ugyanis a 24 éves kor alattiak 42%-a őt jelölte meg legszimpatikusabbnak, de Észak-Magyarországon is Vona vezet. Harmadik a sorban Mesterházy Attila (12%), aki bár hibahatáron belül, de a Közép-Dunántúlon előzi Orbánt. Mesterházyt Gyurcsány Ferenc követi 4%-kal, a rangsort pedig Semjén Zsolt zárja, őt mindössze a válaszadók 1%-a jelölte a legrokonszenvesebb pártelnöknek. Az LMP-nél nem létezik pártelnöki pozíció, frakcióvezetőként 6%-os népszerűsége van Jávor Benedeknek.

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: választás mszp fidesz orbán viktor jobbik közvélemény-kutatás pártpreferencia dk lmp választási részvétel


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr914587738

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.15. 11:12:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.06.15. 16:32:23

Nagyon jó elemzés, de azért kiegészíteném.

Én személy szerint egyetértek a Török Gáborral abban, hogy választások között, "békeidőben" inkább a teljes népességre vonatkoztatott adatoknak van értelme. És amint a teljes képet vesszük, rögtön nyilvánvalóvá lesz a bizonytalanok hatalmas aránya.

kétlem, hogy ezt olyan egyszerűen el lehetne intézni, hogy: "Felmérésünk szerint a megkérdezettek mindössze harmada ígérné biztosra részvételét egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, további 15% valószínű, hogy elmenne; a továbbiakban őket együttesen tekintjük aktív szavazóknak (48,9%)."

Egy ilyen nagy bizonytalan réteg, a választók 25%-a minden előzetes eredményt fölülírhat. A bizonytalanok nagy része nyilván a kampányban fog aktivizálódni, valamelyik párt felé, vagy marad bizonytalan. Mondjuk az utóbbi lehetőséget gyengíti, hogy egyre nagyobb a nyomor, nélkülözés, és ez általában a választási hajlandóságot erősíti.

A bizonytalanok nagy száma kérdőjelet rak az egyébként jól megcsinált kutatás végére.

Abban az irányban érdemes tapogatózni, hogy a bizonytalan szavazókat milyen üzenetek foghatják meg, illetve a nagyjából teljes lefedettségű fidesz-médiabirodalom (m1, m2, duna, echo, hírtv stb) "gőzhengere" a választási hajrában merre billenti majd a szavazatokat, a bizonytalanok körében. A kérdés persze magában foglalja a választ: a választó arra szavaz, akire mondják neki. Bármely ellenvélemény csak akkor tud győzni, ha van legalább 1 országos lefedettségű tv-csatornája.

2014-ben az egyéni választókerületek fogják eldönteni a dolgokat. az egyénikben pedig a Jobbiknak hiányzik az a társadalmi beágyazottsága, (+médiajelenlét) ami győzelemre vihetné a dolgokat.

Kivéve, ha valami hatalmas gazdasági katasztrófa lesz, 2014-ben is a Fidesz fogja nyerni a választásokat. Egyszerűen sokkal nagyobb háttér-erőforrásai vannak. Én így látom.

fremskritt (törölt) 2012.06.16. 21:08:27

@Schwerer Gustav:
A "bizonytalanok" egyszerűen el sem mennek. Hogy 2002-ben mégis az ő szavazataik hozták el a vörös veszedelmet, az a szűk különbségből adódik, ezek az arányok, ha változnak is, az a biztos szavazók között is látszódni fog.

"Médiabirodalom", ugyanmár. Semmivel sincs ezeknek nagyobb hatása, még a közmédiával kiegészülve se, mint 2010 előtt volt a Hírtévééknek. Mennyiségben, és minőségben sem. Az m1 műsorai például olyan bénán, erőltetetten próbálnak kormánypártiak lenni, hogy attól senki nem lesz fideszes. Másrészt meg mi a fenéről beszélünk, mikor Aczél elvtárs (a tévés) leánya mondja meg a tutit a duna tévén. Aztán átkapcsolsz és megnézed Weisser Alinda bájcsevegését egy ballib értelmisivel.
A neten meg egyértelmű hogy kik vezetnek, semlegesnek tűnő oldalakon (startlap.hu) is a portfólió.hu és köre okosságaival lehet találkozni, más véleményekkel véletlenül sem. Én úgy látom ez a legnagyobb fegyvertény, az "értelmiségiek" (irodai alkalmazottak akiknek van ideje, lehetősége az interneten lógni) ezeket a véleményeket viszik haza és terjesztik mint valami vírust a gyerek az óvodából.

Az elemzés tényleg jó, rámutat arra is hogy lesz jobbikos egyéni győzelem, nem is egy, de valószínűleg szoci is.
süti beállítások módosítása