Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2014.02.10. 12:05 Iránytű Intézet

„Mindjárt kicsúszik a sajt a számból” - Miniszterelnök-jelölti vita a porondon

horn-orban.jpgEgy a Facebook-on nemrégiben megalakult, Miniszterelnök-jelölti tévévitát akarunk címet viselő oldal ismét a figyelem középpontjába állította a kampány ezen, hazánkban mára ha nem is elfeledett, de legalábbis nem elvárt elemét. Speciális műfajról beszélünk, mely rendkívül nagy befolyással bír a pártpreferenciák alakulására, elsősorban a ma egyébként is kiemelkedően magas arányú bizonytalan választópolgárokra, de hatása nem elhanyagolható a saját tábor mobilizálása esetében sem. Jelentősége miatt pedig rendkívül nagy kockázatot is jelent, így nem véletlenül jellemző a pártok ellenállása a kérdésben. Egy esetleges vita ezért sem áll mindenki érdekében, ahogy ma nem áll a Fidesz, illetve Orbán Viktor érdekében. A kormánypártok viszonylag magas, bár korántsem kőbe vésett támogatottsága ugyanis nem indokolja a kormányfő részvételét, ahogyan nem mutat ez irányba Orbán Viktor imázsának azon eleme, mely kormányfői pozícióját kiélezve kívánja kiemelni személyét az ellenzéki pártok, miniszterelnök-jelöltek köréből. Bár érdeke tehát nem ezt diktálja, érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor igen kemény vitapartnere lenne mind Mesterházy Attilának, mind Vona Gábornak.

Szónoki képesség, előadó- és vitakészség. E jellemvonások nyernek vagy vesztenek el egy vitát, nem programelemek, nem szakmai érvek, nem gazdaságélénkítő tervek. Medgyessy Péter a 2002-es vita elején feltette a kérdést, vajon többre tartják-e a választók a szónoki képességet, a színészi adottságokat az őszinte beszédnél. Esetében bejött a taktika, szerethető esetlensége megfogta a választókat. Azonban korántsem ez a jellemző, a Medgyessy-Orbán vita sokkal inkább a ritka kivételek egyike. Hiába sulykolod ugyanis a választót, hogy vonatkoztasson el az előadásmódtól, nem fogsz sikerrel járni. Hasonlóan a kampányfilmekhez, plakátokhoz, minden egyes részlet meghatározó, hiszen egységében sugároz valamit, kelt egyfajta benyomást a választókban. Mindezt jól bizonyítják az amerikai elnök-jelölti viták során végzett fókuszcsoportos vizsgálatok, melyek nem csupán a vita „nyertesét” határozzák meg annak végeztével, de a választók véleményének vita közbeni folyamatos alakulását is tükrözik. Egy-egy nem megfelelő reakció, rosszul megfogalmazott mondat, vagy szimpatikus mimika is befolyásolja a választókat.  Ahogyan egy tévévita elbírálásában sem viselkedik a többség racionális szavazóként, úgy a választásokon is inkább expresszíven szavaz, esetleg egy-két gondolatmankóra támaszkodik. A választókra gyakorolt hatás tárgyalásakor persze nem hagyható figyelmen kívül a vita szabályozottsága, keretei, melyek erősen meghatározzák a vita jellegét, annak szakmai, szakpolitikai, vagy éppen emocionális élét.

A választók legyenek racionálisak, vagy sem, de jellemzően érdeklődőek a politikai viták iránt. A politikai apátia a kampány hatására egyébként is csökken, ráadásul a megfelelő médium kiválasztásával a politikát kevésbé nyomon követők is egyszerűen elérhetők. Az alternatívák, e formában, választók számára történő feltárásának szükségessége mellett számos érv hozható fel, de mint sokszor, ez esetben is a pártok diktálnak. A baloldali összefogás jelöltje hosszas pozícióharcokat követően Mesterházy Attila lett, akinek bár az elmúlt években igen sokat fejlődött a szónoki képessége, még ma sem lehet kihívója Orbán Viktornak. Ennek ellenére, az ellenzéki erőknek, annak tudatában, hogy minden bizonnyal nem kerül sor vitára, érdemes kihívóként fellépni, majd a Fidesz elutasító magatartását „világgá kürtölni”, saját javukra fordítani. Ahogyan már a baloldal vezérszerepéért folytatott küzdelem esetében is számtalanszor megfogalmazásra került, Gyurcsány Ferenc több szempontból, így a tévévitához szükséges előadókészség tekintetében is veri az MSZP elnökét, ez azonban a pozíciók jelenlegi leosztásának köszönhetően, nem mutatkozhat meg. A politikai porondon a Fidesz-KDNP, valamint az Összefogás mellett releváns szereplőként csupán a Jobbikot jelölhetjük meg. A kétblokkos pártrendszer átrendeződésével az erőviszonyok ismeretében nem kétpárti, hanem hárompárti vita lenne indokolt. Négypárti vitára van precedens, hiszen 2006-ban az Orbán-Gyurcsány vitát követően az SZDSZ, illetve az MDF jelöltjével is „leállt” vitázni a két nagy párt. A kétpárti vita nyilvánvalóan lefektette a választás valódi tétjét, a négypárti a vita szabályozottságának, és kiszámíthatóságának köszönhetően interakciók, spontán megnyilvánulások hiányában azonban inkább kampánybeszédek sorának, és kevésbé vitának tekinthető, mely akár indokolhatta a Kuncze Gáborral és Dávid Ibolyával kiegészült vitát. Az LMP, bár akár át is lépheti a küszöböt, vélhetően nem kerülhetne be egy jelölti vitába.

Nekünk, választópolgároknak, nem érdemes tehát vitát remélnünk, hiszen a pártok érdekei, mindenekelőtt a Fidesz-KDNP érdekei szabják meg annak megvalósulását. Orbán Viktornak azonban nincs mit nyernie, ellenben igen sok a veszítenivalója, mind Vona Gáborral, mind Mesterházy Attilával szemben, hiszen az ellenzéki jelöltek egy esetleges vitával, gyakorlatilag csak nyerhetnek.

Szólj hozzá!

Címkék: miniszterelnök-jelölti vita kormányfőjelölti vita választási vita


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr555807545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása