Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) jobbik (6) Jobbik (3) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2015.10.31. 08:58 Iránytű Intézet

Nyertesek és vesztesek

partok.jpgA migrációs válság továbbra is tematizálja az európai politikát és a magyar belpolitikát. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján azt a tézist is megfogalmazhatjuk, hogy azok a – releváns támogatottsággal rendelkező – pártok tudtak támogatottság-növekedést elkönyvelni az utóbbi időszakban, amelyek egyértelműen, karakteresen állást foglaltak a migrációs kérdésben, akár bevándorlás-ellenes kommunikációs vonalat vittek, akár a liberális bevándorlás-politika szükségessége mellett érveltek. A kormánypártoknak sikerült leginkább politikai tőkét kovácsolni: népszerűség-növekedés, a pártpreferenciájukban bizonytalanok egy részének megszólítása, a Jobbik bevándorlásügyben való partvonalra szorítása, Orbán Viktor véleményvezérré válása a nemzetközi politikában. Korábbi felmérések szerint a magyar választópolgárok mindenekelőtt a munkahelyteremtés, a szociális és egészségügyi ellátás, valamint a közbiztonság területét tartják kiemelten fontosnak, így nem véletlen, hogy a kormányzat migrációellenes retorikája sikerrel apellált az ezzel kapcsolatos félelmekre (elveszik a magyarok munkáját, ellátásuk jelentős forrásokat emészt fel, veszélyt jelentenek a közbiztonságra és növelik a terrorfenyegetettséget). Bár „egy kutatás nem kutatás” (trendek megállapításához több, hosszabb időszakot felölelő mérési adatra van szükség) – ahogy tartja a szakma –, mégis úgy tűnik, az elmúlt bő egy hónap legnagyobb nyertese a Fidesz-KDNP után a Demokratikus Koalíció, mivel – bár migránsügyben mindvégig kisebbségi álláspontot képviselt a párt – kiállt egy adott érték, cél mellett (ezt az MSZP elmulasztotta), amit a választók egy része honorált. Így a szocialisták támogatottságának gyengülésével, és a DK erősödésével ismét nyitottá vált a kérdés, hogy hosszú (vagy akár közép-) távon melyik szereplő válhat a baloldal vezető erejévé. A stagnálás vagy mérsékelt csökkenés ellenére a Jobbik esetében sem beszélhetünk látványos kudarcról, mivel – ha a pártpreferenciák terén nem is tapasztalhatunk előrelépést – borítékolható, hogy a Fidesz és a Jobbik közötti ideológiai távolság csökkenésével (Jobbik néppártosodása, a Fidesz „radikális” kormányzati fellépése és kommunikációja a migránskérdés kapcsán) a kormánypártokat (potenciálisan) támogatók egyre nagyobb része hajlamos másodpreferenciájaként a Jobbikot megjelölni. Ez hosszabb távon – a kormányzati politika társadalmi megítélésének függvényében – a Jobbik számára akár szavazatokra is váltható. A szocialisták és az LMP migrációs kérdésben kialakított álláspontja láthatóan nem "csapódott le" a közvélemény számára, ami az MSZP esetében inkább az inkonzisztens kommunikációnak, a hibás helyzetértékelésnek, és a politikai bátorság hiányának tudható be.

K. J.

Pártpreferenciák alakulása októberben:
Nézőpont Intézet: http://nezopontintezet.hu/…/masfelszer-tobben-valasztanak-…/
Tárki: http://www.tarki.hu/…/news/2015/kit…/20151028_valasztas.html
Iránytű Intézet: 
http://iranytuintezet.hu/2015_oktoberi_kozvelemeny-kutatasunk_eredmenyei_i_-_partpreferenciak

Szólj hozzá!

Címkék: közvélemény-kutatás migráció pártpreferencia


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr298038406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása