Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) mszp (4) MSZP (2) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.03.12. 15:59 Iránytű Intézet

Ángyán József levelét megírta II.

kukorica.jpgMegint egy idézettel indítanánk mostani bejegyzésünket, ugyancsak Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára leveléből: „Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt "maffiahálózat" mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk.” Ezzel a felütéssel kezdjük mai posztunkat.

Néhány jellemző példát említünk, ami a hazai nagygazdaságokra jellemző, így a mezőgazdaságban nem otthonosan mozgó olvasóink is képet kapnak a helyzetről. Adott egy népes magyar család, amelyből ténylegesen hárman dolgoznak, több mint ezer hektáron; csak szántóföldi növénytermesztésben érdekeltek. Mindössze további 3 állandó alkalmazottjuk van. Összességében értéket teremtenek, legjobb tudásuk szerint gazdálkodnak. A nagy területhez technikai fejlesztés, csere szükséges, ezek azonban túl sokba kerülnek, kitermelésükhöz még több földre van szükségük, majd a több földhöz újabb fejlesztésekre. Végül is az állandó növekedéskényszer miatt mókuskerekébe kerültek. Az óriási területet már nem látják át, nem érzik már szükségét annak, hogy a maximumot hozzák ki az adott táblából. Az adott táblából potenciálisan (a lehető legjobb gazdálkodással) kinyerhető profit egyre távolabb kerül a ténylegestől, vagyis az egységnyi földre jutó jövedelem esik.

Osztrák férfi, aki a 90-es évek elején Magyarországon lát lehetőséget. Trükkös módon némi földet szerez, letelepszik, majd megszerzi a helyi TSZ romjait, és mára 6-800 hektáron gazdálkodik családjával és két alkalmazottjával. Az eredmény ugyanaz, minimális foglalkoztatás, és csak alapanyag-előállítás. Itt jegyeznénk meg, a külföldiek jelenléte hazánkban a termőföldvásárlási moratórium ellenére igen erős, egyes megyéink termőföldjeinek közel felét is birtokolhatják, vagy művelhetik külföldi érdekeltségek!

Olasz férfiú, aki 1990-es években zsebszerződésekkel szerzett több száz hektárnyi földet. Magyarországra nem jár, az egyszerűség kedvéért még a közepes minőségű szántóit is elerdősíti. Mindössze néhány alkalmazottja van.

Adott egy korábbi termelőszövetkezet, amely mára csak növénytermesztéssel, alapanyag előállítással foglalkozik, a cég gazdasági társaságként működik. 1300 hektáron gazdálkodnak, további 300 hektáron bérmunkát végeznek. Mindössze 15-en dolgoznak, a rekordfizetések aratás, vetés idején képződnek, ez legfeljebb nettó 150 000 forintot jelent.

Megemlékeznénk a 10000 hektár feletti terület tulajdonosairól is. Ekkora érdekeltsége van például Csányi Sándornak is, aki évtizedek alatt majdnem teljes vertikumú, óriási agrárbirodalmat épített ki. Őt nem neveznénk a levélben megemlített oligarchák közé, mivel értékmentő munkát is végzett, de tény, hogy a jövedelemtöbblet az érdekeltségeinél csapódik le. A legnagyobb területű gazdaságoknál is megfigyelhető a teljes vertikum kiépítése felé való hajlandóság, például új tejgazdaságok esetében.

Az, hogy a kisgazdaságok életképtelenek, nem piaci viszonyok között működnének, az egyszerűen nem igaz. A kisüzemnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legfontosabb a foglalkoztatás és saját egzisztencia megléte. A kicsiknek gondjuk lehet ugyan az élelmiszerbiztonsággal, de a jobb minőség és ezáltal az egészségesebb termék szinte garantálható. Komoly beruházásokra nincs lehetőség, de némileg kárpótolja őket a terület jobb kihasználása. A kistermelőknek a helyi értékesítési hálózatban kell részt venniük. Ez az értékesítési hálózat az Achilles-sarok, mivel gyakorlatilag nem létezik. Enélkül nem lehetséges a kistermelők körének bővítése, helyzetének javítása. A másik probléma az imázs kérdése. Imázst kell teremteni a helyi termékeknek a fogyasztók meggyőzésével. A kisgazdaság termelési módszerénél, illetve a helyi értékesítési rendszere révén jóval környezetkímélőbb, fenntarthatóbb, mint a nagyüzem. A kisüzem képes a legmagasabb hozzáadott értékre, a csúcsgasztronómiába való bekerülésre. Méretüknél fogva tehát nem csak az alapanyag előállításban érdekeltek. A kistermelők előtt adott a szövetkezés lehetősége, amivel Nyugat-Európában számtalan esetben találkozhatunk is, hazánkban azonban a szocializmus negatív tapasztalatai miatt a szövetkezés kultúrája kiveszett.

Összességében nézve mindkét gazdálkodási típusra szükség van, több lábon álló agrárszektorra van szükség. A nagyüzem tud nagy megrendeléseket teljesíteni, és technikai, szellemi bázist nyújtani. Ők tudnak a nagyobb megtermelt mennyiség révén exportpiachoz jutni, így törve az utat a kisebbek előtt az exportpiacokon. Most azonban inkább a kistermelőket kellene előnyökhöz juttatni, az utóbbi két évtized ugyanis az ő leépülésüket, stagnálásukat hozta. A mostani birtokstruktúra, az átgondolatlan, piacvételre kihegyezett privatizáció, illetve az exportpiacok elvesztése drasztikusan lecsökkentette a vidék népességeltartó erejét. Az erőforrások gátlástalanul átrendeződtek, ezen folyamatok a vidék tekintélyes részét szociális válsághoz vezették.

komment

Címkék: mezőgazdaság ángyán józsef nagygazdaság kisgazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr354312168
süti beállítások módosítása