Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2014.04.30. 22:20 Iránytű Intézet

A „Jobbik-stratégia” újragondolása - Feloldott karantén?

quarantine2.jpgAz országgyűlési választás egyik legmeghatározóbb és legnagyobb figyelmet kiváltó eredményének a Jobbik támogatottságának jelentős mértékű növekedése bizonyult. A politikai szereplők, elsősorban az összefogás révén első ellenzéki erőként megjelenő balliberális pártok saját belső feszültségeik mellett egy talán még annál is nehezebb kérdéssel küzdhetnek meg a következő években. A nemzeti párt ugyanis karanténba zárása ellenére is jobb eredményt ért el, mint négy éve, a baloldali összefogás szereplőinek önálló politizálása pedig az ellenzék vezető erejének kérdését is felveti. Az EP-választások tétje ugyanis immár a második helyért, vagyis a Fidesz-KDNP kihívójának szerepéért folytatott küzdelem, annak eredménye.

A baloldal láthatóan elkezdte átértékelni korábbi, Jobbikot érintő stratégiáját, melyet a nemzeti párt felemelkedésének időszakától kezdve gyakorolt. Egész Európában jellemző a radikális pártok elvi elutasításra hivatkozó elhallgatásának gyakorlata, mely az ún. üvegplafon megszilárdítását is biztosítani kívánja. A 2014-es eredmények azonban kiválóan mutatják, hogy e taktika kudarcra van ítélve, a Jobbik mára több mint egymillió szavazót tudhat maga mögött. Az elkövetkező hónapok, illetve évek egyik legérdekesebb politikai kérdése ezért mindenképpen az, hogy mennyiben módosul a hazai politikai szereplők „Jobbik-stratégiája”. Bár egyelőre pozíciójából adódóan elsősorban a baloldal nem odázhatja tovább e kérdést, tekintve, hogy már 2010-ben is mindenekelőtt a baloldali szavazókat sikerült meghódítania a Jobbiknak, amennyiben azonban ez az oldal egy asztalhoz ül a párttal, további folyamatok indulhatnak be, és a Fidesz-KDNP is, kiváltképp amennyiben támogatottsága tovább csökken a következő ciklusában, kényszerhelyzetbe kerülhet. Ne feledjük ugyanis, hogy ma a kormánypártok szavazótáborában rendelkezik a Jobbik a legnagyobb bővülési potenciállal.

De vajon a feloldódó karantén érdeke egyáltalán a nemzeti pártnak? Alapvető változtatásokat követel ugyanis meg egy ekkora fordulat, a saját megoldások, javaslatok megingathatatlan szakmai védelme a vitákban a pártot is kihívások elé állíthatja. Míg az országgyűlési választások előtt Vona Gábor akár felkészületlenül, „felelőtlenül” is vitára hívhatta volna a miniszterelnök-jelölteket, hiszen a politikai racionalitás biztosította, hogy ne kerülhessen sor egy esetleges vitára, addig a jövőben erre nem nyílik majd lehetőség. A karantén tehát nem csupán negatívumokat, de pozitívumokat is magában hordozhat a bezárt párt nézőpontjából.

A párt tabukérdések döntögetésével, parlagon hagyott meghatározó politikai kérdések felkarolásával igyekezett betörni a politikai palettára, a hangsúly a probléma kimondásáról azonban a tárgyalt változásoknak köszönhetően sokkal inkább kerülhet át a megoldási javaslatokra, azok szakmai alátámasztására. Mindez illeszkedik a 2014-es „Kimondjuk, megoldjuk!” szlogenhez, és erősítheti a párt kormányképességének képét a választók irányába. Ez utóbbi lehet a párt számára a karanténból való kitörés legnagyobb haszna, amennyiben a kellő szakmaiság felmutatására képesnek bizonyul.

Bár a baloldal átgondolta korábbi taktikáját, melyet meghatározó politikusai nagyon helyesen már el is kezdtek tálalni választóiknak (Bajnai Gordon már vitára is kihívta a Jobbikot), az eddig folytatott elvi elutasítás indoklást nélkülöző hirtelen feloldása ugyanis minden bizonnyal hitelességi problémákat szítana a táborban. Nem lesz azonban könnyű feladata a baloldalnak a bojkott feloldása után, a Jobbik javaslatainak korábban alkalmazott negligálása, azaz a szakmai reakció egyszerű elhagyása a továbbiakban nem folytatható. Ez egyszerre azt is jelenti, hogy azon tabuként kezelt problémák, melyeket a korábbiakban akár a politikai korrektségre hivatkozva nem válhattak vita tárgyává, a Jobbik asztalnál való megjelenésével megkerülhetetlen kérdésekké léphetnek elő. Hiába ugyanis az elmúlt négy év országgyűlési jelenléte, amennyiben tényeleges vita nem, csupán politikai adok-kapok zajlott a párt által felvetettekkel kapcsolatban.

Érdemes lesz tehát figyelemmel követni, hogyan változik a pártok viszonya a Jobbikhoz, lesz-e olyan szereplő, aki nem áll be a sorba a vitára kész erők mögé, hanem továbbra is bojkottot hirdet, amennyiben pedig így tesz, milyen következményekkel kell vajon számolnia. A nemzeti párt készen áll-e a feladatra, hogy szakmailag is megvédje javaslatait, és sikerül-e tovább bővítenie szavazótáborát azon párttal egyelőre csupán szimpatizáló, de a kormányképesség hiánya okán azt szavazattal nem támogató választók között.

S. Á.

Szólj hozzá!

Címkék: vita karantén Jobbik Vona Gábor Bajnai Gordon


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr856100383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása