Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) jobbik (6) Jobbik (3) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.03.09. 12:59 Iránytű Intézet

A miniszterelnök paktumot hozott


orban_parlament2.jpgOrbán Viktor miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalásával megkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Az ősszel már megszokott brutális, a törvényhozást átláthatatlanná tevő, minőségi romlását elősegítő tempó tovább folytatódik. Írásunkban megpróbálunk a nyitóbeszéd szavai, és a sokat emlegetett „paktum” mögé betekintést adni.

A beszéd üzenete pozitív, előadása azonban igen komoly, sőt időnként komor volt; Orbán Viktor a szöveget csak felolvasta; a kormányfő inkább a viszontválaszok alatt volt elemében. A beszéd célja az európai uniós „pénzügyi paktum”, egész pontosan a „Gazdasági és Monetáris Unióban Megvalósuló Stabilitásról, Koordinációról és Kormányzásról” szóló nemzetközi szerződés vitájának elindítása, a kormány külügyi munkájának dicsérete, a paktum elfogadása mellett való érvelés volt. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik ellenzi a paktumot, ők akár népszavazás kiírását is támogatnák a kérdésben, a többiek elkésettnek érezték a kormány támogatását az integráció bővítése felé.

Decemberben még a paktum előzetes szövegét, a magyar kormány érdekes diplomáciai bakik közepette ideig-óráig visszautasította. Az elutasítás és a kommunikációs hibák miatt szocialista, illetve LMP-s össztűz zúdult a Fidesz-KDNP-re. A kormány visszakozott, pedig úgy tűnik, lesznek kimaradók, Csehország és Nagy-Britannia ugyanis nem írja alá a megállapodást, pedig a tervezet december óta puhult, és márciusig akár további változások lehetnek. A dokumentum igen szigorú rendelkezéseket tartalmaz azon esetre, ha egy adott ország államadóssága túllépi a GDP értékének 60%-át, vagy az adott évi költségvetés hiánya 3% fölé nő. A paktum meghatározza továbbá a túllépők hiánycsökkentésének ütemét, arányát és szankciókat fogalmaz meg a be nem tartó országok irányába. A közösségi adóharmonizáció már kikerült a tervezetből, és egyelőre csak az eurozóna országaira vethetnek ki szankciókat a szerződés pontjainak megsértése miatt. Ezt a felpuhulást a miniszterelnök a kormány eredményének értékeli, de itt hozzá kell tenni, hogy a szerződés egyes pontjai néhány éven belül beépülhetnek az uniós joganyagba.

 

Mi lehet a gond ezzel a paktummal? A negyedik éve „tomboló” korábbi pénzügyi, majd gazdasági válság 2011-ben az államok válságává vált. Nem kell ahhoz összeesküvés elméletekben hinni, amikor azt állítjuk: az Európai Unió országait hirtelen destabilizáló folyamatok mögött politikai, pénzügyi spekulációt is sejtünk. A válság is üzlet, persze csak keveseknek. Az európai államok meggyengülése arra ad lehetőséget a legerősebb tagállamoknak és a pénzügyi lobbinak, hogy szorosabbá tegyék az uniós tagországok feletti közösségi befolyást, így a sorozatos megállapodások, paktumok, folyamatok vége egy kimondott, vagy kimondatlan Európai Egyesült Államok megszületése lehet. Ez miért lenne baj? Ha hazánk a lazább szabályozású, a tagállamoknak pénzügyi, kül- és belpolitikai téren több mozgásteret hagyó ezredfordulós Európai Unióban is csak másodrendű szerepet játszik, a folyamatok jó részének nem nyertese, alakítója, hanem elszenvedője, akkor mi történne velünk egy vasszigorral szabályozott egyesülésben?

Fénykép: MTI, Kovács Attila

komment

Címkék: európai unió orbán viktor paktum


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr834299678
süti beállítások módosítása