Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.04.05. 10:38 Iránytű Intézet

Sok hűhó, semmiért?

17.jpgAz elmúlt hét a köztársasági elnök körüli botrányról szólt, így sajnos más, hasonló kaliberű ügyek nem nyertek kellő nyilvánosságot. Ilyen kérdés volt az LMP népszavazási kezdeményezésének bukása, ma ennek a témának a boncolgatásával foglalkozunk. Milyen mélyebb jelentéstartalma van az aláírásgyűjtés sikertelenségének, tettük fel magunknak a kérdést.

Az LMP tavaly év végén hirdette meg az új ellenállást. A párt érezhetően nem találta meg a helyét a politikai palettán, pedig potenciálisan alkalmas lehetett volna akár a váltópárti szerepre is. Annak ellenére, hogy 2011-ben a Fidesz komolyan vesztett népszerűségéből, mégsem tudtak erősödni, ezért az új ellenállással a kormányellenes protesthangulat élére kívántak állni. A helykeresést jól érzékeltetik a párton belüli feszültségek felszínre törései, ami végül is tisztújításhoz vezetett. Az új ellenállás egyik eleme az LMP népszavazási kezdeményezése volt. A Fidesz szigorította az ügydöntő népszavazás kiírására vonatkozó feltételeket; továbbra is 200 000 hiteles aláírást kellett összegyűjteni, de nem három, hanem egy hónap alatt. Az LMP március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést. Az LMP kérdései a következőkre vonatkoztak: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 270 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

A kezdeményezésnek több célja is volt. Az egyik az ismertség növelése, a másik a kormányellenes hangulat gerjesztése az utcai jelenléttel, illetve a sajtón keresztül. A téma felszínen tartásával sokat szerepelhetett a párt. Ugyan az LMP jellemzően nem negatív színben tűnik fel a sajtóban, ám ismertsége főleg vidéken még mindig rendkívül alacsony, ezen volt esély valamelyest javítani. A harmadik tényező az lehetett, hogy a Fidesz saját fegyverével vágjanak vissza a legnagyobb kormánypártnak. 2008-ban a „háromigenes” népszavazáson a Fidesz-KDNP 3 fontos, vagy inkább jelképes ponton, sikeresen akasztotta meg a Gyurcsányi „reformokat”.

Az aláírásgyűjtés látszólag jól indult, látványos volt az LMP utcai jelenléte Budapest legforgalmasabb pontjain. A párt számára, a népszavazás fontosságát jelezte az a tény is, hogy még a március 15-i rendezvényüket is „beáldozták” az aláírásgyűjtés érdekében. Félidőben már látszott, hogy kérdéses az ügy sikere, időarányosan sem volt elég aláírás. Az utolsó napokban az Országos Választási Bizottság is elmarasztalta a pártot, mert az aláírásokért versenyt hirdetett, amin a legjobban teljesítők ajándékot kaphattak volna. Április elejére végül csak 158-165.000 aláírás gyűlt össze kérdésenként. Ezek hitelesítése még folyamatban van, tehát ez is „bruttó” számként kezelendő.

Mit mutat az LMP sikertelensége? Az LMP olyan kérdésekkel próbálkozott, amelyek nemcsak az 5-9%-os párt szavazói számára elfogadhatóak, de a gyűjtés mégis elbukott. Az ok az LMP szervezeti gyengeségében keresendő. A pártról novemberben kiderült, mindössze 680 tagja van, jelenleg a pártolókkal, tagjelöltekkel együtt sem lehet több mint 1000. Ez nagyon sovány eredmény. A mamuttá nőtt Fidesznek 30-40.000 tagja van, a szintén fiatal Jobbiknak pedig 8-10.000. Az is kiderült időközben, hogy az LMP-s standok többségénél bizony nem aktivisták, tagok álldogálnak, győzködik az arra járókat, hanem fizetett diákmunkások.

Egy párt akkor működik hatékonyan, ha a felépítése egy piramishoz hasonló. A piramis alját a helyi alapszervezetek, azok tagjai jelentik, tetejét a vezetőség, illetve a frakció tagjai. A tagság felel a mozgalmi tevékenységekért, közvetíti a párt üzeneteit a társadalom belső szöveteibe; éppen itt van komoly bajban az LMP. A helyi szervezetek aktivistáira (talpasaira) a legfontosabb szerep kopogtatócédula gyűjtésekor, illetve az esetleges népszavazások idején hárul. Az LMP helyzete a következőt mutatja: a párt piramisának csak teteje van, alja gyakorlatilag nincs, a Lehet Más a Politika igazából Budapestre és részben a megyei jogú városokra korlátozódik. Az LMP eleve felülről szerveződött, ellentétben a Jobbikkal, de nem fordítottak elegendő energiát a szervezeti bővülésre, a másik oldal fejlesztésére.

Amennyiben az LMP nem tud felduzzadni több ezer vidéki taggal, nem fogják tudni összeszedni önállóan a kopogtatócédulákat a következő választásokon. A jelöltállítás feltételei nem nehezedtek lényegesen az új választási rendszerben, de a mostani szervezeti háttérrel ez is gondot okozhat. Az LMP még az útkeresés állapotában van, nem tudja, milyen irányba induljon el; vezetése úgy tűnik konzerválta ezt az állapotot. Az útkeresés viszont gyilkos állapot is lehet, amennyiben elhúzódik; elveszi az időt, eltereli a gondolatokat a folyamatos fejlődésről. Ha az ember sokáig marad a döntésképtelenség eme csapdájában, előbb utóbb elmennek előtte a többiek, és akkor már nem sok helye lesz neki a világban…

Szólj hozzá!

Címkék: népszavazás lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr794364994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása