Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.04.03. 10:12 Iránytű Intézet

Schmitt "Lemondó tangó"

Schmitt.jpgMeglepő fordulatnak lehettünk tanúi a mai napon. Magyarország köztársasági elnöke lemondott, ilyen eset a legújabb kori magyar demokrácia történetében még nem fordult elő. Korábbi bejegyzésünkben már írtunk a köztársasági elnökre nehezedő politikai nyomásról. Ez a nyomás közvetlenül a politikai szereplőktől, de leginkább a médián keresztül érte őt. Mai írásunkban kielemezzük a köztársasági elnök bő tízperces parlamenti beszédét és keressük a hirtelen történt lemondás okait.

Múlt csütörtökön vonták vissza Schmitt Pál doktori címét, pénteken pedig bejelentette – az enyhén szólva is érdekes – az esti televíziós interjúban, hogy nem mond le posztjáról. Vasárnap ugyanezt megerősítette a Kossuth rádióban, majd hétfőn lemondott. Valljuk be, 24 óra alatt nem sok víz folyt le a Dunán, mégis mi változott? Valószínűleg a háttér. A Fideszben, tágabb értelemben a kormánypártokban egyre eszkalálódó belső konfliktust teremtett a Schmitt-ügy, amely most nem hiányzott a legnagyobb kormányerőnek, hiszen bőven akad rajta támadási felület, nyakba akasztott céltáblával pedig nem sokáig lehet ép bőrrel kihúzni. Az már csak járulékos tényező lehetett, hogy vasárnap lemondott a SOTE rektora. Körülötte akkor kezdett elfogyni a levegő, amikor Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter bontatlanul küldte vissza részére a Schmitt bizottsági jelentést, ezzel is jelezve, hogy nem kíván osztozni sem az intézmény felelősségében, sem pedig a meghozandó döntés terhének viselésében.

 

A parlamenti napirend előtti beszédét, Schmitt Pál sértett emberként kezdte. Beszélt arról, hogy a politikában semmi sem szent, így minden kikezdhető. Úgy tűnik, nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy miért kell felelnie azért, ami nem a saját munkájához kötődik. Ez súlyos gondolat, hiszen a köztársasági elnök a nemzet egységének megtestesítője, a nemzet arca, ez felelősséggel, és feddhetetlenséggel, sőt példamutatással kell, hogy együtt járjon. Felszólalásában a volt elnök, végig áldozatnak mutatta magát, a nemtelen támadások és a körülmények áldozatának. Az, hogy ezt valóban így is gondolja, vagy ez csak egy, a választók felé „kármentő” célzattal kidolgozott stratégia része, nem tudhatjuk, de az tény, a liberális oldalról nagyon kemény, túlzó, sőt nem egyszer nemtelen támadások is érték.

 

Elmondásából világosan látszott, a volt köztársasági elnök még mindig nem ismerte fel, vagy nem akarja felismerni a dolgozata körüli problémát. Nem azzal van a legnagyobb baj, hogy nem használt szövegközi hivatkozásokat, idézőjeleket, hanem azzal, hogy dolgozatának bő 80%-át mindössze két, már meglévő munkából fordította át. Hiába szerepeltek ezek az anyagok a felhasznált irodalmak között, az átvett idézetek gyakorlatilag az egész anyagot átszövik, így gyakorlatilag új tudományos érték, következtetés, eredmény nem jött létre. Ez a hozzáállás azt a szellemiséget, azt a morális alapot csapja arcon, amely a tudományos anyagok paradigmáját is jelenti egyben, legyen szó egy 7 oldalas szemináriumi dolgozatról, vagy egy doktori disszertációról. Schmitt Pál hiába védekezik beszédében azzal, hogy az elő opponensi vélemény nem hívta fel a figyelmét a források pontosabb jelölésére, a túl sok fordításra. A probléma észleléséhez szerintünk nem szakvélemény, mindössze józan belátás szükséges, egy kisdoktori több mint 90%-át nem szabad néhány más dokumentumból átfordítani. Schmitt Pál továbbra is védi dolgozatát, amiben „újszerű és hasznos ismereteket tárt fel a magyar sport számára”. A mondat nagyobb részében lehet igazság, azonban a mások által már leírt ismeret már nem új, legfeljebb a hazai tálalása, megközelítése lehet annak nevezhető. A volt elnök a felelősséget nem ismeri el, hanem saját hibáját, belátásának hiányát az egyetem akkori illetékeseire tereli. Nem mellesleg a bizottsági jelentés is erre a következtetésre jutott.

A SOTE szenátusának döntését, miszerint elvették a doktori címet, az elnök jogszerűtlennek tartja. A beszéd eddigi védekező, megértést kereső hangulata itt megszakad, egyúttal támadóvá válik. Schmitt Pál bejelentette, fellebbezni fog, a bíróságon keresi majd igazát. Ez azért is érdekes, mert néhány nappal korábban azt nyilatkozta, ügyében senkit sem perel, mivel ő sem perelhető. Ezek szerint lemondása után már nem tartja magát ezen ígéretéhez. Ez felettébb kellemetlen lehet a kormánynak, hiszen akár több hónap múlva is újra előkerülhet a téma, ami innentől fogva már csak árt a Fidesz-KDNP népszerűségének.

 

Schmitt Pál lemondása, véleményünk szerint nem egy őszinte tett volt, hiszen nem azért mondott le, mert a hibái belátása után ezt érezte helyes cselekedetnek, hanem mert kikényszerítette a helyzet, elfogyott körülötte a levegő. Ahelyett, hogy Schmitt Pál a lemondását hozzá méltóvá, emelkedetté tette volna, inkább olyan pontot tett a történet végére, mint amilyen a történet maga is volt, zavaros, elferdített, és valamennyire hazug is mindkét oldalról.

 

Ha a helyzetet a kormányoldalon lévő politikai szereplők – és e tekintetben Schmitt Pált is ide sorolom – a tagadásukkal, hallgatásukkal, olykor az erőből való kommunikációval nem engedik idáig fajulni, talán még az elnök lemondására sem lett volna szükség. A Fidesz is presztízsveszteséget szenvedett el, ami majdnem óriási hitelvesztéshez is vezetett, hiszen 2003-ban és 2006-ban még ők követelték az akkori miniszterelnök lemondását. A negatív következményeket elkerülhették volna a nyílt és tiszta beszéddel, a hibák időben való beismerésével, vagy egy korábbi lemondással. A politikának azonban ilyen a természete, a mostani helyzet nem magyar unikum, hiszen a politika mindig próbálja menteni, ami menthető, ráadásul lassan reagál, egészen addig, amíg már késő nem lesz. Nehéz megjósolni mi is történhet a következő hetekben, elcsitul-e Schmitt Pál ügye, vagy az ellenzék napirenden tartja még egy darabig. Egy biztos, a következő köztársasági elnöknek borzasztó nehéz dolga lesz azzal, hogy visszaállítsa a köztársasági elnöki pozícióban korábban még meglévő tekintélyt és megbecsülést.

 

Ma, egy a honlapunkon letölthető elemzéssel jelentkezünk, amelyben a frakciók mai álláspontját vesszük górcső alá, illetve feltárjuk a szerintünk lehetséges jelöltek személyét is.

1 komment

Címkék: schmitt pál


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr714360574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 20:20:18

Egyszer minden ismeretlen dolgot el kell kezdeni!
süti beállítások módosítása