Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.06.22. 14:18 Iránytű Intézet

Iránytű a magyar mezőgazdasághoz - Az Iránytű Intézet májusi közvélemény-kutatásának tanulságai a mezőgazdaság szemszögéből

agriculture_field_plough_earth.jpgEzen bejegyzés keretében publikáljuk első közvélemény-kutatásunk agárkérdésekre vonatkozó eredményeit. Adatgyűjtésünk céljaként egyrészt a lakosság körében végzett pártpreferenciák mérését, illetve a választópolgárok álláspontjának aktuális közéleti kérdésekben való megismerését tűztük ki. Kellő mélységben és összefüggéseiben kívánjuk feltárni a választók aktuális társadalmi, gazdasági helyzettel kapcsolatos percepcióját, értékítéletét, véleményét. Kutatásunk országos, 1000 fős reprezentatív mintára épült, a feldolgozott adatok regionális, nemi és korösszetétel szerint tükrözik a 18 év feletti magyar lakosság véleményét (3,2 százalékpontos hibahatárral). A telefonos megkeresések május 2. és 14. között zajlottak.

 

A földvédelem kérdése

Az EU-tagság tematikájához több rendezésre váró aktuálpolitikai kérdés is kapcsolódik. Egyik leghangsúlyosabb – az ország adottságaiból és a vehemens (elsősorban a gazdák és a Jobbik irányából érkező) támadásokból fakadó – dilemma a termőföld védelmének (a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium 2014-es, küszöbön álló lejártával kapcsolatos) kérdése, illetve a külföldi természetes és jogi személyek földszerzésének jogi szabályozási háttere. A kutatás során a megkérdezetteknek arra kellett választ adniuk, hogy „Ön mennyire tartja a magyar föld megvédését fontos kérdésnek?” A válaszadók (N=966) közel kétharmada (66,2%) szerint „nagyon fontos”, 15,6%-a tartja „fontosnak”, 13,7% helyezkedik közömbös álláspontra („fontos is meg nem is”), s csupán 3,4% véli úgy, hogy „nem fontos”, illetve 1,1% szerint „egyáltalán nem fontos”. A megjelölt válaszokból kirajzolódó preferenciák egyértelműen jelzik, hogy a válaszadók kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a magyar termőföld védelmének (a „nagyon fontos” és a „fontos” panelt megjelölők együttes aránya 81,8%, míg a „nem fontos” és egyáltalán nem fontos” összesített értéke csupán 4,5%). A földvédelem lehetséges eszközeiről is véleményt nyilváníthattak a megkérdezettek. A válaszadók döntéseiből jól kirajzolódik, hogy a földkérdést valóban nemzetstratégiai kérdésnek tekintik a magyar választópolgárok, s ennek megfelelően hatékony védelemben kívánják részesíteni a termőföldet.

1. ábra

föld1.jpg

„A magyar termőföld külföldiektől való megvédése érdekében milyen megoldást támogatna?” kérdésre felkínált lehetőségek közül az összes megkérdezett 44,3%-a amellett foglalt állást, hogy „a vásárlást továbbra is teljesen tiltani kellene”, 36,2% szerint „a vásárlást korlátozással, de engedélyezni kellene”, s mindössze 9% állt ki egyértelműen a liberalizálás mellett („a vásárlást a szabályoknak megfelelően engedni kellene”), 10,5% pedig nem tudott állást foglalni („nem tudja megítélni”) a kérdésben.

2. ábra

föld2.jpg

A szegmentációs elemzés kimutatta, hogy a külföldiek termőföldvásárlásának teljes tilalmát az átlagnál nagyobb arányban támogatták az 50-59 évesek, a 60 évesek és annál idősebbek, a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők, az öt vagy annál több fős háztartások képviselői, a kisvárosban élők, az Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld régiók lakói, valamint a Fidesz és a Jobbik szavazói. A földvásárlás korlátozását főként a 25-29 illetve 40-49 évesek, a diplomások, a gazdaságilag aktívak, a háromfős háztartások, a budapestiek, a Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország régiók lakossága, valamint az MSZP szavazótábora támogatná. A külföldiek moratórium lejárta utáni, szabályoknak megfelelő földvásárlását támogatók (az összes megkérdezett 9%-a) körében az átlaghoz képest felülreprezentáltak a következő csoportok: a 30-39 éves korosztály, a budapestiek, a Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiók lakossága, valamint az MSZP-re, illetve az LMP-re szavazók.

 

Az EU-tagság megítélése

A magyar társadalom Európai Unióról alkotott képe, illetve a tagsággal járó előnyök és hátrányok megítélése sokat változott a csatlakozást követően. Az utóbbi időszakban a nagyszabású közjogi átalakítások és mélyreható intézményi reformok, valamint egyes (gazdaság-) politikai döntések nyomán a magyar kormány több alkalommal is konfrontálódott az EU-s intézményekkel. Ezek az esetek azért is oly jelentősek, mert a viszonylag kemény külföldi kritikák sokak szerint gyakran eltúlzottak, aránytalanok voltak (erre a vélekedésre erősített rá a kormányzati kommunikáció is), ami egyes esetekben a kormány által is megfogalmazott, az országgal szemben alkalmazott „kettős mérce” tézisét látszottak alátámasztani. Az EU-tagság megítélésének még fontosabb (talán legfontosabb) aspektusa, hogy a magyar választópolgárok hogyan ítélik meg azt a kérdést, hogy az ország nyert-e a csatlakozással, illetve általában mely társadalmi csoportok voltak az integráció fő haszonélvezői, és kik veszítettek rajta.

Az „Ön szerint ki nyerte a legtöbbet az Európai Uniós csatlakozásunkkal?” kérdésre felkínált válaszlehetőségek közül – az összes megkérdezett (N=1000) arányában – legtöbben a „bankszektort” (28,9%) és a „politikát” (21%) jelölték meg. A válaszadók 18,9%-a „nem tudja megítélni”, 18,2%-a szerint pedig „nincs igazi nyertese” az EU-tagságnak. Sorrendben a „kereskedelem” következik (4,9%), majd a „mezőgazdaság” (3,8%), végül a „lakosság” (2,4%) és az „ipar” (1,9%). Jól érzékelhető tehát, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint az integráció elsősorban a politikai elit és a pénzügyi szektor számára járt pozitív hozadékkal, míg a hazai agrárium és ipar, illetve maga a lakosság nagy része nem volt haszonélvezője a csatlakozásnak, sőt miként a következő kérdésre adott válaszokból látni fogjuk, inkább elszenvedője volt annak. A bankszektort a banki különadó bevezetése ellenére is a fő nyertesek közt tartja számon a válaszadók (N=629) többsége (45,9%-a).

3. ábra

föld3.jpg

Az „Ön szerint ki veszítette a legtöbbet az Európai Uniós csatlakozásunkkal?” kérdés kapcsán felszínre került preferenciák is megerősítik azt a tézist, miszerint az EU-csatlakozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, társadalmi elvárásokat. Míg az előbbi kérdésre az összes megkérdezett 18,2%-a válaszolta, hogy a tagságnak „nincs igazi nyertese”, addig csupán 5,7% volt azok aránya, akik úgy vélik, hogy az EU-csatlakozásnak „nincs igazi vesztese”. Az összes megkérdezett (N=1000) relatív többsége (45,5%) a „lakosságot” jelölte meg fő vesztesként, a válaszadók (N=767) körében ez még hangsúlyosabb (59,3%) volt. A megkérdezettek az egyes ágazatok közül a „mezőgazdaságot” (20,9%) jelölték meg fő vesztesként, majd az „ipar” következett (4,8%), míg a „bankszektort” (2%) és a kereskedelmet (1,7%) csak kevesen említették a vesztesek között. A „politika” szféráját 1,8% látta az integráció kárvallottjának, s az összes megkérdezett 17,6%-a mondta, hogy „nem tudja megítélni”. A mintában szereplő adatsorok is jól mutatják, hogy a magyar társadalom jelentős hányada valóban képtelen volt profitálni az uniós tagságból fakadó lehetőségekből (ezt a lakosság szubjektív ítélete több korábbi felmérés által is visszaigazolta), miközben a gazdaság egyes szektorai (pl. mezőgazdaság, élelmiszeripar) objektív mutatók szerint is nagy kihívásokkal szembesültek; a magyar nemzetgazdasági szereplők összességében képtelenek voltak ledolgozni versenyhátrányukat a fejlettebb EU-tagállamok versenyképes vállalkozóival, tőkeerős vállalataival szemben. A politikával és a bankszektorral kapcsolatosan mért eredmények vonatkozásában mindazonáltal az objektív észrevételeken túl mindenképp számolnunk kell a lakosság szubjektív megítélésével, elitellenes attitűdjével is.

4. ábra

föld4.jpg

Mivel a megkérdezettek meghatározó része vélte úgy, hogy a lakosság alapvetően vesztese volt az EU-bővítésnek, indokolt volt megvizsgálni a csatlakozás személyes konklúzióját is. Az összes megkérdezett 37,7%-a helyezkedett köztes álláspontra („nyert is, meg veszített is”), 33%-a „inkább veszített” rajta, 18%-a „nem tudja megítélni”, s csak 11,4%-os arányt képviselnek azok, akik „inkább nyertek”. A szegmentációs elemzések tanúsága szerint az egyéni vesztesek az átlagosnál nagyobb mértékben kerülnek ki az 50-59 valamint a 60 évesek, az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők, a községekben élők, a Közép-Dunántúl régió lakói köréből. Ugyanakkor a nyertesek közé leginkább a 18-24 évesek, a felsőfokú végzettségűek, a budapestiek, a Nyugat-Dunántúl régió lakói sorolják magukat. Tehát szignifikáns korreláció mutatható ki az EU-tagság megítélése és a lakhely (régió, településtípus), valamint az életkor és a jövedelmi szint között.

Szólj hozzá!

Címkék: európai unió mezőgazdaság közvélemény-kutatás termőföld


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr474604724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása