Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) Fidesz (2) fidesz (4) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) MSZP (2) mszp (4) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.04.22. 19:15 Iránytű Intézet

A puding próbája

puding.jpgNéhány nappal ezelőtt írtunk már egy lehetséges baloldali olajfa-koalícióról. Jelentjük, be is következett, csakhogy nem országos, hanem helyi szinten. A II.kerületben, Pesthidegkúton ugyanis időközi önkormányzati képviselőtestületi választást tartanak. A korábban győztes Fideszes képviselő posztjáról lemondott, ezért kerül sor az újabb versengésre. A választás érdekességét növeli, hogy az MSZP, az LMP, sőt a Demokratikus Koalíció is végül beállt egy ember mögé, ez az ember pedig egy helyi sváb, Berger Antal. Berger a német kisebbségi önkormányzat oszlopos tagja, a hírek szerint baloldali kötődésű, de pártfüggetlen civil.

A Fidesz hagyományosan erős a kerületben, 2010-ben gyakorlatilag taroltak a választásokon. Akkor Bándy Péter nyert bő 61%-kal, az MSZP-s Nagy Julianna 18%-ot, az LMP-s Melegh Marianna majdnem 11%-ot és a Jobbikos Bíró Barna közel 10%-ot szerzett a körzetben. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, a Fidesz akkori szavazóinak jelentékeny részét elvesztette, Bándy Péter lemondásával új front nyílt a kerületben. Annak ellenére, hogy a Fidesz veszített népszerűségéből, a kerület hagyományosan a legnagyobb kormánypárthoz húz inkább, ezért inkább a Fideszes jelölt, Makra Krisztina győzelme valószínű. Makra a polgári körök világában tevékenykedett korábban, ismertsége magas a körzetben.

A Jobbik 2010-hez hasonlóan Bíró Barnát indítja. Bíró is ismert személy a környéken, ám neki a tisztes helytállás, illetve a 10% feletti eredmény lehet a cél. A tavaly novemberben, a kerület egy részében tartott országgyűlési képviselőválasztáson a várakozások alatt szerepeltek a radikálisok, ezen próbálnak most javítani. A párt helyi szervezete tehát komolyan veszi a választást.

Külön-külön esélytelenek lennének a baloldali pártok, ám az összefogással lehet sanszuk a győzelemre. A már említett novemberi időközi országgyűlési választáson még külön jelöltet indítottak. Akkor, az első fordulóban alacsony részvétel mellett az MSZP és az LMP csak 24+15,5%-ot szerzett a Fidesz 52,5%-ával szemben. Ebből az eredményből szinte következik a mostani összefogás. A pártok beálltak Berger mögé, de külön-külön kampányolnak mellette. Könnyen lehet, hogy ez a kooperáció valaminek a kezdete, valaminek a főpróbája, mégpedig egy országos együttműködésé. Nem lehet messzemenő, országos viszonylatú következtetéseket levonni egy időközi, helyi képviselőtestületi választásból, ám ezt sokan mégis meg fogják tenni. Ugyanis, ha itt meg tudják szorítani együtt a Fideszt, akkor ez stratégia máshol is működhet. A kérdés, hogy a szavazóknak el tudják-e adni az együttműködést, ez inkább csak az LMP-nél jelenthet gondot. A párt időnként hevesen szokott szocialistázni, „Gyurcsányozni”, és felemlegetik a korábbi szocialista kormányok kudarcait, szavazóik egy része is ellenségesen viszonyul a szocialistákhoz. Amennyiben a további szövetségben gondolkodnak az MSZP-vel és a DK-val, az ilyen retorikát el kell hagyniuk, és meg kell magyarázniuk a szavazóiknak, miért is állnak be a sorba.

A mostani választás másik pikáns eleme a „civil” (ál?)arc tesztelése. Úgy tűnik, az ellenzéki pártok még együtt is kevesek lehetnek, ám egy baloldali kötődésű, vagy általuk elfogadott civil mögé beállva már győztessé válhatnak. Egy civil jelölttel könnyebb megszólítani a pártpolitikától távolságot tartó választópolgárokat, akikből most bőven akad, hiszen a bizonytalanok száma drasztikusan növekedett az elmúlt évben. Önkormányzati választások esetén ez a taktika működhet.

Hétfő

A polgárok mindössze 26,3%-a szavazott. Az eredmények pedig teljesen papírforma szerint alakultak, a jelöltek "centire" ott végeztek, ahol várható volt tőlük. A Fideszes Makrai Krisztina magabiztosan győzött, 57%-ot szerzett. Az "olajfás" civil induló, Berger Antal 32%-ot szerzett, míg a Jobbikos Bíró Barna 11-et. Elmaradt a baloldali meglepetés, pedig győzelmük akár precedensértékű is lehetett volna. Mindenkit óvunk attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjon le, a kerületben ugyanis nagyon erős a Fidesz beágyazódottsága, indokolt a jó szereplés.

Ha ugyanilyen koalícióban indult volna a három ellenzéki párt Miskolcon, akkor valószínűleg nyertek volna, ugyanis az önállóan induló szocialista jelölt mindössze 26 vokssal maradt alul a Fideszessel szemben. Bár ez is csak egy eredmény, amiből nem lehet messzemenő tanulságokat levonni, hiszen ott meg a szocialisták erősebbek az országos átlagnál. Elmondható, hogy a Fidesz erős népszerűségvesztesége ellenére még mindig nehezen szorítható meg. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a váltópártiságért vívott harc sem lefutott. A Jobbik mostani eredménye jónak mondható, hiszen a párt gyenge Budapesten. Hidegkúton a Fidesznek kedvezett a terep, míg Miskolcon a szocialistáknak, érdekes lehetne egy olyan időközi választás, ami Jobbikos "lejtésű" terepen zajlana.

Szólj hozzá!

Címkék: választás mszp fidesz koalíció jobbik lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr574466963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása