Iránytű Intézet blog

Intézetünk azzal a céllal alakult, hogy a politikai és gazdasági elemzés, kutatás egy eddig kevéssé ismert aspektusából, a nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket. Tevékenységün- ket szigorúan szakmai alapokon és legjobb tudásunk szerint kívánjuk folytatni. Célunknak tekintjük, hogy az általunk készített kutatások, elemzések, nyilatkozatok, szakmaiságunk legjavát nyújtva, hozzájárul- janak eddig tabunak tartott témák megvitatásához, valamint értelmes és eredményes viták lefolytatásához. Teret szeretnénk nyitni azon feltörekvő politológusok, közgazdászok számára, akik elhivatottságot éreznek választott szakmájuk iránt.

Iránytű a Facebook-on

Címkék

2014. október 12. (1) adó (1) állam és egyház (1) amerikai nagykövet (1) André Goodfriend (1) ángyán józsef (2) bajnai (1) Bajnai Gordon (1) Balog Zoltán (1) baloldali összefogás (2) bevándorlás (1) bevándorlók (1) Bodnár Zoltán (1) Bokros Lajos (1) Budapest (1) Colleen Bell (1) coming out (1) Csárdi Antal (1) Dániel Péter (1) demográfia (1) demokrácia (2) dk (2) egészségügy (1) Egyesült Államok (1) egyesült királyság (1) egyházak (1) Együtt-PM (1) elnökválasztás (1) előrehozott választás (2) elszámoltatás (1) Európa (2) európai unió (8) Fellegi Tamás (1) fidesz (4) Fidesz (2) föderáció (1) fodor gábor (1) főpolgármester (1) gyurcsány (1) Hoffmann Rózsa (1) Horthy Miklós (1) Horváth Csaba (1) ifjúság (1) ifjúsági tagozat (1) ifjúságpolitika (1) illegális migránsok (1) IMF (1) Iránytű Intézet (1) iskolák (1) Jobbik (3) jobbik (6) jog (1) jog és erkölcs (1) kampány (1) karantén (1) kirekesztés (1) kisgazdaság (2) koalíció (1) kohézió (3) konszolidáció (1) konzervatívizmus (1) kormány (2) kormányátalakítás (1) kormányfőjelölti vita (1) kormányképesség (2) korszakváltók (1) közbiztonság (1) közvélemény-kutatás (5) kuncze gábor (1) Kunhalmi Ágnes (2) Lázár János (2) liberális demokrácia (1) liberalizmus (2) libertarianizmus (1) lmp (7) magyarság (1) másodpreferenciák (1) Matolcsy (1) média (1) megszorítás (1) mesterházy (1) mezőgazdaság (5) migráció (3) miniszterelnök-jelölti vita (1) mszp (4) MSZP (2) multikulturalizmus (1) munkahely (1) nacionalizmus (1) nagygazdaság (2) nemzeti konzultáció (1) népességfogyás (1) népszavazás (1) nigel farage (1) oktatás (1) önkormányzati választások (1) orbán viktor (2) paktum (1) Párbeszéd Magyarországért Platform (1) pártpreferencia (2) pártszakadás (1) politika (2) radikalizmus (1) regionális (2) regisztráció (1) rendszerváltás (1) Rogán Antal (1) schmitt pál (2) Simor (1) szociális ellátás (1) tárcatükör (1) társadalmi felzárkóztatás (1) társadalmi integráció (1) televíziós vita (1) termőföld (2) területfejlesztés (2) tolerancia (1) történelem (1) Túlzottdeficit-eljárás (1) ukip (1) unortodox (1) usa (1) választás (3) választási részvétel (2) válság (1) válságkormányzás (1) Válságmenedzselés (1) vita (1) Vona Gábor (1) Címkefelhő

2012.04.16. 21:00 Iránytű Intézet

Összenő, ami összetartozik?

images lszp.jpgWilly Brandt német kancellártól származik ez a bizonyos gondolat, ő Németország egyesítése kapcsán használta e szavakat. A mai Magyarországon megvan az esély arra, hogy e mondás új értelmet nyerjen, mégpedig a három baloldali ellenzéki párt formálódó összefogása révén. Ma egy MSZP-LMP-DK-Milla-Szolidaritás olajfa-koalícióval kapcsolatos esélyeket latolgatjuk. Miért kellene koalíció? Nagyon egyszerű, az érintett pártok mostani támogatottsága elégtelen a győzelemre, még akkor is, ha némileg erősödnének 2014-ig. A másik tényező pedig az új választási rendszer azon sajátossága, amely a nagyobb erőket támogatja, hiszen a listás helyek aránya kisebb lett az egyéniek javára és a kompenzációs rendszer is a győztest támogatja. Az említett ellenzéki pártok annak ellenére, hogy a Fidesz elvesztette támogatóinak csaknem felét, alig erősödtek. Elsőre úgy tűnik, együttműködésre vannak kényszerítve.

Magyar Szocialista Párt

Vállalt szerep: a vezető, szocialista irányvonal

A MSZP évek óta nem talál magára. A fiatalítás érezhetően zajlik, de a párt szavazótáboráról ez már nem mondható el, ugyanis a szocialista szavazók leginkább az idősebb korosztályból kerülnek ki. Ennek is köszönhető, hogy a szocialisták beragadtak a 20% körüli támogatottsági szinten. Kérdéses, hogy a pártban van-e egyáltalán annyi potenciál, hogy újra váltópárti szerephez juthasson. Egy formálódó koalícióval az MSZP az „egyedüliséget”, az önálló cselekvést, döntéshozást veszítheti el, de népszerűsége miatt nem is tudna önállóan jól szerepelni. Amit nyerhetnek, az a vezető szerep egy koalícióban, hiszen még mindig ők messze a legnagyobb baloldali párt, megfelelő szervezeti struktúrával, felépítettséggel, holdudvarral. Nem valószínű, hogy egy ilyen koalíció szavazatvesztéssel járna, várhatóan megőriznék meglévő táborukat. A MSZP a fiatalítás ellenére azt az utat vinné tovább, amit eddig járt, önfeladásra, irányváltásra nem kell számítani.

Lehet Más a Politika

Vállalt szerep: a kritikus zöld kispárt

Az LMP-ben megalakulásakor óriási potenciál volt, váltópárti szerepben is látták sokan. A választók széles rétegében pozitív volt a párt megítélése, a médiában is jó színben tűntek fel. Az LMP támogatottsága ugyanannyi, mint két évvel ezelőtt, ráadásul a potenciálja is lényegesen csökkent. A párt nem tudta felépíteni saját szervezetét, 2011 novemberében az is kiderült, mindössze 680 tagja van. Az LMP-nek nincs arca, irányultsága, nem tudni, hogy zöldek, vagy liberálisok; rendszerkritikusok, vagy konformisták. Ebből adódóan a felmérések szerint, a párt szavazói csak lazán kötődnek hozzá. Az LMP szervezeti gyengesége folytán még a kopogtatócédula gyűjtésével is gondban lehet, ezért szüksége lehet segítségre. Az LMP tehát nyerhet az együttműködéssel, de bukhat nagyot is. A párton belül már az új ellenállás aktív, utcai politizálásának bevezetése és az MSZP-hez való közeledés is Schiffer András frakcióvezető lemondásához vezetett. Az MSZP-vel, sőt a Gyurcsány-féle DK-val való lepaktálás révén várhatóan meghasonlana a párt prominenseinek egy része is, a szavazótáborról nem is beszélve. Tehát az LMP-nek mérlegelnie kell ezen szempontokat, és hamarosan döntenie kell.

Demokratikus Koalíció

Vállalt szerep: liberális kispárt

A DK frissen alakult, ám szervezetileg mégis jól áll, a hírek szerint legalább háromezer tagra tettek szert. Ismerős(ebb), karakteresebb arcai vannak, mint az LMP-nek, így a kopogtatógyűjtéssel nem lenne sok gondjuk. A DK prominensei eleve úgy számoltak már a konfliktusokkal terhelt, MSZP-ből való kiválásukkor is, hogy együttműködésre vannak kényszerítve a szocialistákkal. A liberális irányt a párt vezetői inkább tagadják, szociálliberálisnak, vagy mindenre nyitottnak határozzák meg magukat, azonban egy Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett párttól nehezen várhatunk mást, mint neoliberális vonalat. Az együttműködés azért is fontos lehet a DK-nak, mert részükről korántsem biztos az 5%-os parlamentbe jutási küszöb átugrása.

A kérdéses csatlakozók: „Civilek” Egymillióan a magyar sajtószabadságért („Milla”), Magyar Szolidaritás Mozgalom, 4K! – Negyedik Köztársaságot

Szerep: a liberálisabb, civil, pártot direktben nem, vagy nehezen támogatók összeterelése

Ezek a szereplők a tavalyi év eseményei során lettek ismertek. Közös pont bennük az Orbán-kormány politikájával való szembehelyezkedés, annak mozgalmi úton való kifejezése, az utcán, illetve a Facebook-on. Ezen szerveződések inkább liberális irányúak, erősen Budapestre koncentrálódnak. Azonban, jelenleg nem tudni, hogy mennyire is vehetőek komolyan. A Milla csoport ugyan tízezreket tud megmozgatni, de sokak szemében komolytalanná tette magát azzal, hogy Dopeman-t, a rappert, alternatív köztársasági elnökké választotta. A Szolidaritás Mozgalom jó kapcsolatokat ápol a DK környezetével, kérdés, hogy betagozódnak-e egy leendő olajfa-koalícióba. A 4K! mostanában eltűnt a nyilvánosság elől, a fenti szervezetek közül ők az egyetlenek, akik párttá alakultak. Nem tudni, hogyan viszonyulnak majd a választásokhoz, önállóan bizonyára esélytelenek a parlamentbe jutásra. Egy ilyen szövetség formálódásának első jeleit már látnunk kellene, hiszen két év múlva választások lesznek. Az első kacsintások már meg is vannak, hiszen Mesterházy Attila MSZP elnök az utóbbi időben már emlegette egy kalap alatt a három pártot. Amennyiben meg akarják szerezni a hatalmat, együttműködésre vannak kényszerítve. A kérdés azonban, hogy félre tudják-e tenni a meglévő ellentéteket, és a kulcskérdésekben ki tudnak-e alakítani közös nevezőt, és találnak-e egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki mögé mindenki fel tud sorakozni.

1 komment

Címkék: mszp dk lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://iranytuintezet.blog.hu/api/trackback/id/tr724455526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása